Jak nás ovlivňují přírodní rytmy- podzim

26.10.2022

Podzim

Jaká krása

S podzimem přichází i jiná energie. Přiroda se uklidňuje, stromy se začínají zbavovat listí, které padá na zem a tvoří tak ochrannou vsrtvu před přizemníky mrazíky a poskytuje utočiště živočichům.

I člověk by měl mírnit svou aktivitu a připravovat se na období zimního spánku tedy klidu.Na podzim se můžeme zbavovat všeho nepotřebného a poslat to dál. Urovnat si myšlenky a vyživovat tělo.

Skončila jangová fáze léta a nastává čas přejít do fáze jinové, kdy se vše stahuje dovnitř

PODZIM je energií kovu.Element kovu je součástí teorie pěti prvků v čínské medicíně.

Plíce a tlusté střevo jsou orgány, které patří k tomuto elementu a o které bysme se měli teď starat. Protože pokud nejsou v rovnováze, snižuje se nám tím imunita a celková vitalita.

Podzim zkouší naši odolnost,  a aby nás jen tak něco neporazilo potřebujeme si vytvořit dostatečný ochranný štít. Úkol kovu je odrážet vše špatné a vtahovat to dobré.

Plíce

Plíce jsou spojeny s kvalitou dýchání a otevírají se do nosu. Dýchání představuje naši schopnost přijímat život. Pokud se nedokážeme nadechnout do celého těla, nedojdeme k naplnění. Dostatečně hluboký dech dodá tělu krom kyslíku i spoustu energie, která posílí vnitřní orgány, dráhy a cévy a navíc i ochranný štít.

Ochranný štít pomáhá tělu ke zvýšení odolnosti k vnějším vlivům, kterými mohou být chlad, vítr nebo vlhko. Pokud jim otevřeme bránu, snadno nám způsobí nachlazení, rýmu, chřipku či závažnější onemocnění.

Dech tvoří most mezi myslí a tělem.


Tlusté střevo je na opačné straně plic. Vytvářejí spolu vztah povrch-nitro. Odvádí odpad a vylučuje stolici. Přejímá z tenkého střeva zbytky nestrávené potravy, odvádí z nich tekutiny a formuje stolici, kterou vylučuje ven. Pokud je střevo nemocné, ztráci tuto schopnost a mohou vzniknout průjmy nebo naopak zácpy.

Podzimní jídelníček

Dopřejte si více vařených jídel, ideální jsou polévky a vývary. Takový dlouho vařený vývar z kostí a zeleniny má velmi prospěšné účinky i na střevní sliznici a doplňuje krev do těla.

Naopak se vyhýbejte cukru, alkoholu, příliš tučným a mastným, zejména přepáleným, potravinám.

Nepřítelem plic v období podzimu je sucho. Tudíž je potřeba vyživit tekutiny plic a tím posílit čchi a ochránit jej proti náporům větru a chladu.

Obecně je na podzim vhodná lehce pálivá a zejména kyselá svírající chuť, která uzavírá póry a pomáhá tělu odolávat chladu v následujících měsících.

 Mírně pálivá chuť pomáhá čelit suchosti, která v tuto dobu napadá plíce. Ačkoliv sucho ve středoevropském podnebí s podzimní sychravostí není tak závažné, i tak je dobré se tomu věnovat. I v našem okolí nalezneme mnoho vysušujících vlivů, jako je například stres, vzduch vysušený topením, klimatizací a v neposlední řadě i vysušující poživatiny jako cigarety, káva a černý čaj.

 Pálivá chuť nejen rozptyluje chlad a uvolňuje stagnaci, ale také zamezuje množení bakterií a výrazněji zahřívá, čímž představuje ideální stravu pro chladnější období. Těchto vlastností využíváme v případě nachlazení a u prázdnoty jangu.

Základem naší imunity je čchi plic, jež je vyživována prostřednictvím čchi sleziny. Nedostatek čchi a vlhkost sleziny jsou příčinou sklonu k nachlazení jak u dětí, tak dospělých.

  • Slezina v činské medicíně je velmi důležitý orgán, je velmi nachýlná k vyčerpání následkem našeho špatného stravování. Vlhkost sleziny a vyčerpání čchi lze zjistit podle diagnostiky jazyka. Slezina nesnáší chladné potraviny, zahleňující a samozřejmě cukr.
Jakými dalšími potravinami můžeme zvlhčovat plíce a tlusté střevo?

Využijeme všechny bílé druhy zeleniny:

  • celer,
  • květák,
  • bílá ředkev,
  • černý kořen,
  • cibule,
  • pórek,
  • křen
  • a malé množství ostrého koření.
  • kvašené zelé

Dále pohanka, jáhly, špalda, celozrná rýže, vláknina, luštěniny, ořechy a semínka.

Koření - majoránka, tymián, saturejka, hřebíček, anýz, fenykl, skořice, zázvor, římský kmín.

Ovoce- povařená jablíčka, hrušky, kompoty, moruše.


 Zdroje:  https://www.shiatsu.cz/blog/index.php?menu=clanek&uid=13

https://www.pragon.cz/clanky/o-podzimu-z-pohledu-cinske-mediciny-22.html