Jak nás ovlivňují přírodní rytmy- podzim
Podzim
Jaká krása
S podzimem přichází i jiná energie. Přiroda se uklidňuje, stromy se začínají zbavovat listí, které padá na zem a tvoří tak ochrannou vsrtvu před přizemníky mrazíky a poskytuje utočiště živočichům.
I člověk by měl mírnit svou aktivitu a připravovat se na období zimního spánku tedy klidu.Na podzim se můžeme zbavovat všeho nepotřebného a poslat to dál. Urovnat si myšlenky a vyživovat tělo.
Skončila jangová fáze léta a nastává čas přejít do fáze jinové, kdy se vše stahuje dovnitř
PODZIM je energií kovu.Element kovu je součástí teorie pěti prvků v
čínské medicíně.
Plíce a tlusté střevo jsou orgány, které patří k
tomuto elementu a o které bysme se měli teď starat. Protože pokud nejsou
v rovnováze, snižuje se nám tím imunita a celková vitalita.
Podzim zkouší naši odolnost, a aby nás jen tak něco neporazilo potřebujeme si vytvořit dostatečný ochranný štít. Úkol kovu je odrážet vše špatné a vtahovat to dobré.
Plíce
Ochranný štít pomáhá tělu ke
zvýšení odolnosti k vnějším vlivům, kterými mohou být chlad, vítr nebo
vlhko. Pokud jim otevřeme bránu, snadno nám způsobí nachlazení, rýmu,
chřipku či závažnější onemocnění.
Dech tvoří most mezi myslí a tělem.
Tlusté střevo je na opačné straně plic. Vytvářejí spolu vztah
povrch-nitro. Odvádí odpad a vylučuje stolici. Přejímá z tenkého střeva
zbytky nestrávené potravy, odvádí z nich tekutiny a formuje stolici,
kterou vylučuje ven. Pokud je střevo nemocné, ztráci tuto schopnost a
mohou vzniknout průjmy nebo naopak zácpy.
Podzimní jídelníček
Dopřejte
si více vařených jídel, ideální jsou polévky a vývary. Takový dlouho
vařený vývar z kostí a zeleniny má velmi prospěšné účinky i na střevní
sliznici a doplňuje krev do těla.
Naopak se vyhýbejte cukru, alkoholu, příliš tučným a mastným, zejména přepáleným, potravinám.
Nepřítelem plic v období podzimu je sucho. Tudíž je potřeba vyživit tekutiny plic a tím posílit čchi a ochránit jej proti náporům větru a chladu.
Obecně je na podzim vhodná lehce pálivá a zejména kyselá svírající chuť, která uzavírá póry a pomáhá tělu odolávat chladu v následujících měsících.
Mírně pálivá chuť pomáhá čelit suchosti, která
v tuto dobu napadá plíce. Ačkoliv sucho ve středoevropském podnebí s
podzimní sychravostí není tak závažné, i tak je dobré se tomu věnovat. I v našem okolí nalezneme mnoho vysušujících vlivů, jako je
například stres, vzduch vysušený topením, klimatizací a v neposlední
řadě i vysušující poživatiny jako cigarety, káva a černý čaj.
Pálivá chuť nejen rozptyluje chlad a uvolňuje stagnaci, ale také zamezuje množení bakterií a výrazněji zahřívá, čímž představuje ideální stravu pro chladnější období. Těchto vlastností využíváme v případě nachlazení a u prázdnoty jangu.
Základem naší imunity je čchi plic, jež je vyživována prostřednictvím čchi sleziny. Nedostatek čchi a vlhkost sleziny jsou příčinou sklonu k nachlazení jak u dětí, tak dospělých.
- Slezina v činské medicíně je velmi důležitý orgán, je velmi nachýlná k vyčerpání následkem našeho špatného stravování. Vlhkost sleziny a vyčerpání čchi lze zjistit podle diagnostiky jazyka. Slezina nesnáší chladné potraviny, zahleňující a samozřejmě cukr.
Využijeme všechny bílé druhy zeleniny:
- celer,
- květák,
- bílá ředkev,
- černý kořen,
- cibule,
- pórek,
- křen
- a malé množství ostrého koření.
- kvašené zelé
Dále pohanka, jáhly, špalda, celozrná rýže, vláknina, luštěniny, ořechy a semínka.
Koření - majoránka, tymián, saturejka, hřebíček, anýz, fenykl, skořice, zázvor, římský kmín.
Ovoce- povařená jablíčka, hrušky, kompoty, moruše.
Zdroje: https://www.shiatsu.cz/blog/index.php?menu=clanek&uid=13
https://www.pragon.cz/clanky/o-podzimu-z-pohledu-cinske-mediciny-22.html